Posted on

Andana Editorial presenta la primera edició dels Premis Literaris de la Ciutat d’Algemesí

  • Per primera vegada es convoca un certamen que premia en exclusiva la poesia infantil en valencià

  • El premi de Narrativa Infantil portarà el nom de l’escriptor Enric Lluch

Algemesí ha presentat la primera edició dels Premis Literaris Ciutat d’Algemesí impulsats per l’editorial Andana, l’Ajuntament de la ciutat i la Fundació Caixa Rural-Cooperativa. L’acte de presentació ha tingut lloc en la sala de plens del consistori algemesinenc.

Els Premis Ciutat d’Algemesí estan dedicats a la literatura infantil i consten de dos modalitats diferents. Per una banda, el premi de Narrativa Infantil Enric Lluch i, per una altra, el Premi Caixa Rural de Poesia Infantil. Ambdós premis són en valencià i compten amb una dotació de 3.000 euros.

El director d’Andana Editorial i promotor d’aquests premis, Ricard Peris, ha explicat que Algemesí és un municipi bolcat en la cultura i la literatura, no sols per la gran quantitat d’escriptors algemesinencs, sinó també per la tasca realitzada des de fa anys pel consistori i per la comunitat de mestres en la promoció de la lectura. “Aquesta tasca necessitava un premi com aquest per donar-se a conéixer”, ha indicat Peris.

Pel que fa al premi de narrativa rep el nom d’Enric Lluch, escriptor algemesinenc de renom, que segons Peris “ha treballat per canviar la literatura infantil valenciana i que, amb el seu nom i la seua trajectòria, avala aquest certamen”.

Per altra banda, Algemesí es converteix en pioner al convocar el Premi Caixa Rural de Poesia Infantil, ja que no hi ha cap certamen exclusiu d’aquestes característiques en valencià. Un premi que compta amb el suport de la Fundació Caixa Rural-Cooperativa. El president de l’entitat, Josep Torrent, ha assenyalat que des de la Fundació consideren important aquest premi que farà enriquir la cultura valenciana.

Des del consistori, l’alcaldessa de la ciutat, Marta Trenzano ha agraït a tots la seua col·laboració i ha destacat que Algemesí és una ciutat viva en l’àmbit cultural i en la divulgació de la seua cultura. ‘‘Aquest premi continua la tasca encetada fa molts anys pel consistori en la promoció de la nostra llengua”, ha afirmat Trenzano.

 

 

 

Descarrega les bases completes del Premi

 

 

Posted on

Ser diferent és un gran encert

Aquest tercer àlbum del creador Rob Biddulph ens relata les aventures d’una gosseta que marca un ritme diferent i decideix sortir a buscar el seu lloc al món.

A la gran ciutat dels gossos, tots s’afanyen, tots estan molt ocupats i tots fan el mateix. Però, de sobte, apareix una gosseta que no fa el mateix que tots i això fa que no trobi el seu espai en aquesta gran metròpolis. Així que decideix fer la maleta per buscar el seu lloc al món. En aquest viatge la protagonista descobrirà que no hi ha res de mal a ser diferent i tornarà allà on tot va començar per viure la vida amb una nova perspectiva.

El creador Rob Biddulph ens proposa n nou àlbum il·lustrat que porta per títol No como tots (No como todos, en la versió en castellà) amb el seu estil particular, per explicar-nos  una  història que farà pensar al lector sobre la importància de valorar les nostres particularitats.

 

Al seu primer llibre, Quin vent, Biddulph ens va proposar viatjar amb el pingüí Blau per descobrir les coses bones que ens podia aportar sortir de la nostra zona de comfort. Al segon llibre, Grrrrr!, aquest autor ens va fer pensar en la importància de l’amistat i el valor de tenir bons amics que ens ajuden en els moments difícils. I en aquest tercer llibre ens proposa endinsar-nos en els problems que ens suposa encaixar en els nostre entorn i aprendre a valorar les diferències com un fet positiu.


Rob Biddulph va guanyar el  prestigiós Premi al millor llibre infantil de Waterstones amb el llibre Quin vent. El seu segon llibre Grrrrr! va ser nominat per a la medalla Kate Greenaway. Biddulph va ser el director d’art de la revista Observer. Actualment viu a Londres amb la seva dona i les seves tres filles, i no ha perdut l’esperança que, potser, algun dia alguna d’elles anirà a un partit de l’Arsenal amb ell.

Altres llibres de Rob Biddulph

Posted on

Mo Willems i el colom fitxen per Andana Editorial

Aquest autor és un dels bestsellers internacionals dels àlbums il·lustrats i  ha guanyat premis tan prestigiosos com el Caldecott. Andana Editorial començarà a publicar la sèrie de llibres de Mo Willems amb el títol  El colom s’ha de banyar!

Crear un àlbum il·lustrat que atrape al lector i que esdevinga un èxit de vendes no és una tasca fàcil. Per aquest motiu, les creacions de Mo Willems tenen una rellevància especial. Amb una aparent senzillesa, aquest autor estatunidenc ha sabut trobar la fòrmula ideal per captar l’atenció dels joves lectors, dels adults i dels professionals del món del llibre. Aquesta originalitat ha fet que la sèrie de llibres del colom de Mo Willems ocupe un lloc destacat a les prestatgeries de les llibreries de molts països.

Mo Willems és un escriptor i il·lustrador que ha estat al número u de la llista de llibres més venuts del New York Times, ha rebut tres mencions d’honor dels premis Caldecott i ha guanyat dues medalles Theodor Seuss Geisel i tres mencions Geisel. Mo va començar a treballar al programa televisiu infantil Barri Sèsam, on va rebre sis premis Emmy. Amb una trajectòria diversa aquest creador nord-americà s’ha guanyat un espai dins dels autors imprescindibles de la literatura infantil del segle XXI.

Andana Editorial encetarà la publicació aquesta primavera de 2017 de la coneguda sèrie de llibres de Mo Willems, uns llibres divertits i entretinguts que tenen al colom com a protagonista i que aconsegueixen identificar els més petits de la casa amb aquest divertit personatge i les seves situacions particulars. El primer llibre que publicarà Andana Editorial, en català i castellà, serà El colom s’ha de banyar!  (¡La paloma necesita un baño!, en l’edició en castellà).

 

Posted on

“La memòria sempre és millor que la desmemòria, que la inconsciència”

L’escriptor Víctor Labrado acaba de publicar en Andana Editorial una nova edició del llibre Quan anàvem a l’estraperlo. Una novel·la que esdevé un testimoni extraordinari de la lluita per sobreviure, de la picaresca dels pobres per burlar l’autoritat i guanyar-se el pa de cada dia. Amb un estil despullat, directe i vibrant, a mitjan camí entre la novel·la d’aventures i la crònica. Parlem amb ell d’aquesta nova edició:

Què és Quan anàvem a l’estraperlo?

És la història d’un jove que va patir la Història, tal com la va patir la seua generació els anys 30 i 40. És la història real d’un jove, Vicent Just, de la Font d’En Carròs, contada per ell mateix. És una novel·la sense ficció. Tots els fets que s’expliquen són reals. Quan el vaig conéixer era un home d’una memòria excel·lent, que s’expressava molt bé. Tant que em va suggerir contar-la amb el seu estil, en una llengua oral molt pròxima a la seua.

Per tant, fa referència a una realitat molt local?

Sí i no. De fet, el mercat negre, i la fam que el va causar, és un tema europeu, que ací es va produir amb unes circumstàncies ben concretes. L’actuació de les autoritats era d’una brutalitat enorme. El petit negoci dels estraperlistes pobres s’adaptava a les característiques del territori. El nostre és un paisatge que canvia molt en distàncies molt curtes. Tenim mar, que vol dir peix; marjal, que vol dir arròs; horta, secà, muntanya… De tot això s’havia de viure, enfrontant-se a la hipocresia i a la brutalitat de les autoritats, que per decret imposaven un racionament inhumà.

No hi ha política

Més enllà d’aquesta intervenció de l’autoritat sobre el comerç dels productes més bàsics per a l’alimentació humana, de la rebel·lió dels pobres que no es resignen a morir de fam i de la repressió que havien de suportar contra els seus modestos negocis, és cert: no hi ha política. Després de la guerra, no se’n podia fer. Poc abans una gran part de la ciutadania havia participat apassionadament en la vida política, en partits, en sindicats, en associacions de tota mena. Després de la guerra, abolida la democràcia, les persones tornen a les formes tradicionals de la solidaritat: la família, el veïnat, l’amistat, són l’únic marc de relacions i solidaritat possible.

Per què, a què trau cap recordar tot això?

La memòria sempre és millor que la desmemòria, que la inconsciència. De les males experiències se’n pot extraure un ensenyament, fins i tot un benefici. Quan anàvem a l’estraperlo és una invitació a l’optimisme, a la confiança en els éssers humans. El protagonista és un personatge admirable. L’època, certament, no. Dic admirable, perquè les dificultats el fan valent, astut i generós. De les dificultats superades, de l’esforç enorme que va haver de fer per sobreviure li’n quedaria un orgull perdurable. Les contrarietats no el van anul·lar ni traumatitzar. I això està bé.

Quina època tan diferent a la nostra, no?

Sí. Sembla un altre món. Pareix mentida que la vida haja canviat tant en només un parell de generacions. Els nostres joves no poden ni sospitar com vivien els seus avis quan tenien la mateixa edat que ells. I no ho saben perquè no els ho han contat. Jo trobe beneficiós fer-los arribar aquesta lliçó de vida, de valentia, de capacitat de sobreposar-se a les dificultats. El nostre benestar, relatiu o incomplet, no cal dir-ho, però prou real, es basa, també, en la capacitat de treball, en l’heroisme callat i anònim d’uns avis capaços de resistir i triomfar contra les circumstàncies més adverses. Per tant, és això, una lliçó de vida i un record emocionat de la generació que ara desapareix. Que no ha tingut massa ocasions d’explicar-se.

Víctor Labrado (Sueca 1956), narrador i assagista, és autor de novel·les sense ficció com són La mestra (1995), La guerra de quatre (2002) o No mataràs (2015). Ha escrit també sobre la tradició oral valenciana –Llegendes valencianes (2007) i Llegendes de la ciutat de València (2009)– i sobre aspectes de la nostra història literària: El segle valencià (2009) i Tirant, l’heroi fràgil (2014).

 

Posted on

La nena dels llibres guanya el premi al millor llibre de la Fira de Bologna 2017

La nena dels llibres ha guanyat el prestigiós premi de la Fira internacional de Bolonya 2017 al millor llibre de ficció. Aquest premi és un dels guardons mundials més rellevants del món de l’edició infantil i reconeix l’excel·lència editorial en el disseny gràfic, la innovació en format i la capacitat de captar l’atenció d’un jove lector. Els autors del llibre, Oliver Jeffers i Sam Winston, s’han mostrat molt agraïts davant aquest reconeixement internacional per a un llibre que és un homenatge a la història de la literatura.

El títol ja s’ha publicat en 17 països de tot el món. En català i castellà l’ ha publicat Andana Editorial.

El jurat del premi va estar format per Paula Jarrín, Julia Eccleshare, Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi, Guido Scarabottolo i Tomáš Klepoch.

La nena dels llibres és un àlbum il·lustrat basat en els llibres que han llegit els nens i adolescents de totes les èpoques, en les històries que ens van impactar i ens van influir. Aquest llibre és també un reconeixement als creadors del passat, però al mateix temps una inspiració a les generacions del futur.

L’àlbum il·lustrat La nena dels llibres ens explica la història d’una petita que navega “a través d’un mar de paraules” per arribar a la casa d’un nen. La protagonista convida al seu nou amic a començar una nova aventura a través dels “boscos de contes de fades, de les muntanyes de fantasia i a” dormir en els núvols de les cançons “.

Aquest nou àlbum ha estat il·lustrat pel bestseller internacional Oliver Jeffers sobre uns singulars fons tipogràfics elaborats per Sam Winston, a partir d’extractes dels clàssics de la literatura juvenil i infantil i de cançons de bressol per a nens.

Posted on

Els nostres monstres han tornat

Reviscolen el butoni, la Quarantamaula, les Miules, els greixers, les encantades, els ogres i l´home del sac

monstruets
Espantacriatures de Disparatario

Tots Sants, Nit d’Ànimes, Halloween, Nit de Tot és Sagrat… diversos noms per a una realitat similar. Per a un dia màgic del calendari, com Sant Joan o la Nit de Walpurgis, en què tot és possible, en què les criatures fantàstiques de la imaginació popular creuen al món dels vius. Els valencians posseïm una mitologia popular, de criatures fantàstiques, presents en llegendes i rondalles. El butoni, la Quarantamaula, les Miules, els greixers, les encantades, els ogres, les serps amb cabellera, l’home del sac… Abans temuts i respectats amb la simple invocació del seu nom, «Que ve…», ara, dormen en el túnel del temps, com tants altres costums de la nostra identitat… O dormien. Des de fa uns anys, revifen, reviscolen i batallen contra els monstres importats de l’imperialisme anglòfil.

 

 

Portada_AmicsButoniBona culpa la tenen un grapat d’artistes, escriptors i contacontes que els han rescatat i imbuït de força i espenta. Enric Valor va posar els fonaments de la recuperació d’una tradició oral a qui ningú no concedia importància. Després vingué l’antologia Llegendes valencianes de Víctor Labrado, estudis com Llegendes del Sud de Joan Borja o Màgia per a un poble, de Gisbert, i moltes recopilacions de rondalles (Caturla, Bataller, Gascón, Beltran, Verdú…). Calia salvar les històries dels llavis de l’última generació de rondallaires orals. Van començar a despertar l’interés per rescatar una part de la nostra cultura que semblava condemnada a l’extinció.

 

Francesc Gisbert
Francesc Gisbert

 

Vaig voler aportar un pessic de contribució amb el conte La Maria no té por. Em va permetre conéixer Dani Miquel, un autèntic fenomen de masses que, cantant i ballant, fa més per la normalització del valencià que la majoria dels nostres polítics.

Dani Miquel
Dani Miquel

 

La Maria no té por ha assolit una popularitat insòlita.

 

La falla Na Jordana dedicarà la seua falla infantil, “Marieta, ja te tinc”, als nostres espantacriatures, a partir d’aquest llibre; la companyia teatral Disparatario ha llançat un espectacle de titelles i disfresses que està causant sensació; Andana edicions presenta la primera col·lecció de contes infantils, “Els amics dels monstres”, per a divulgar els nostres espantacriatures. El Museu Valencià d’Etnologia ens proposa la visita als tallers d’Espanta la por. Escola Valenciana de l’Alcoià-Comtat ha elaborat l’exposició itinerant “Els monstres en la cultura popular” i està programant un ambiciós projecte de divulgació de l’imaginari oral dels valencians, “Viatjant i llegint”. Rutes de contacontes de poble en poble que fa poc, aplegaren més de 500 persones a la Nit de Contes al Castell de Cocentaina. Unes rutes que combinen la participació de narradors orals fabulosos, Almudena Francés, Rosanna Espinós, Jordi Carbonell… amb escriptors divulgatius, cap de caps en etnopoètica.

presentacio_butoni_alcoiEls nostres monstres han tornat. I diuen que Halloween tremola. Ajudeu-nos a fer que es queden.

 

Un article de Francesc Gisbert, autor de La Maria no té por i Els amics del Butoni

 

poster_LaMaria

MonstresTotsA4

 

Posted on

Descobrim la coberta del nou llibre d’Oliver Jeffers, “La nena dels llibres”

L’àlbum il·lustrat La nena dels llibres ens explica la història d’una petita que navega “a través d’un mar de paraules” per arribar a la casa d’un nen. La protagonista convida al seu nou amic a començar una nova aventura a través dels “boscos de contes de fades, de les muntanyes de fantasia i a “dormir en els núvols de cançons”.

Coberta de La nena dels llibres Oliver Jeffers i Sam Winston. Publica Andana Editorial Octubre 2016. www.andana.net
Coberta de La nena dels llibres Oliver Jeffers i Sam Winston. Publica Andana Editorial Octubre 2016. www.andana.net

Aquest nou àlbum ha estat il·lustrat per Oliver Jeffers sobre uns singulars fons tipogràfics elaborats per Sam Winston, a partir d’extractes dels clàssics de la literatura juvenil i infantil i cançons de bressol per a nens.

Els dos autors d’aquest singular àlbum il·lustrat,  que publicarà Andana Editorial en Octubre de 2016, ens parlen en aquesta entrevista del seu nou llibre i de l’experiència del treball conjunt.

 

 

 

 

Entrevista amb els autors

 

Com va sorgir aquesta col·laboració entre vosaltres? Com es va desenvolupar la idea del llibre?

Sam: L’inici d’aquest projecte va començar quan un amic en comú ens va recomanar que ens trobessim, i quan ho vam fer, em va sorprendre molt l’entusiame d’Oliver i el seus gustos eclèctics. Jo també tinc tendències similars. A més,  tots dos obertament reconeguem que en realitat som nens atrapats en cossos d’adults. Així que a partir d’aleshores vam saber que alguna cosa interessant podria passar si trobàvem el temps suficient  per seure en una habitació amb uns llapis. Bé, en realitat unes quantes habitacions, molts llapis i aquell temps en realitat han resultat uns quants anys.

Oliver Jeffers i Sam WinstonOliver: Sam i jo som fervorosos creadors de llibres. No obstant això, hem tingut diferents  carreres i enfocaments, quan es tracta de fer llibres. Sam crea llibres d’art d’edició limitada, mentre que jo sempre m’he sentit atret pels àlbums il·lustrats. Gairebé a l’instant de conéixer-nos ja sabíem que volíem col·laborar en un projecte. Em vaig quedar impressionat per la complexitat i la integritat de les il·lustracions tipogràfiques.

El fet de dur endavant un projecte a quatre mans és una tasca arriscada. Cal que hi hagi un equilibri en el treball. No es pot tenir una persona que domina a l’altre, i no es pot tenir una persona que no està disposada a fer la seva part. És a dir, les dues persones han d’aportar alguna cosa a la taula i ser receptius a les idees de l’altre. Treballar amb Sam és un plaer, perquè els dos posem per davant  la integritat del projecte. D’altra banda, tenim un respecte mutu i molta curiositat.

Sam: Crec que una de les coses més interessant del llibre és la protagonista, ja que és un personatge que va sorgir de les nostres veus compartides. I aquesta idea – “la creativitat prové de moltes veus” – va esdevenir el centre de totes les pàgines d’aquest llibre. Des del principi crec que els dos volíem fer l’ullet als increïbles llibres que hem estimat en la nostra infantesa, i va resultar que hem utilitzat una biblioteca sencera d’aquests llibres per il·lustrar La nena dels llibres.

Oliver: Una vegada vam superar l’etapa inicial, ens vam adonar que l’obra tipogràfica de Sam havia d’estar feta amb les obres clàssiques de la literatura, la construcció dels paisatges imaginaris que inspira la lectura, i la nostra història va créixer amb aquesta idea.

 

Com heu fusionat els vostres estils? Va condicionar molt el treball final?

La nena dels llibres interior 1Oliver: El procés ens va portar prop de cinc o sis anys en total. Hem treballat en petites ràfegues, la qual cosa era genial perquè ens va donar un munt de temps per allunyar-nos i tornar a visitar el projecte amb ulls frescos. Hi havia una gran quantitat de territoris per descobrir per als dos. No havíem vist cap altre treball anterior que siga semblant, i per tant havíem de construir el procés des de zero.  En lloc de dividir els rols en il·lustrador i autor, vam fer totes les decisions sobre la història i les imatges junts. Crec que aquesta forma de col·laboració total fan que La nena dels llibres siga tan especial i únic.

Sam: Amb la nostra metodologia de treball si ens comunicàvem només per pantalla cabia la possibilitat de perdre informació o cometre errors. Per això, tot va funcionar  molt millor quan estàvem a la mateixa habitació. Crec que aquesta forma de treballar és la responsable de l’harmonia i la coherència del llibre.

 

La nena dels llibres és un homentage a l’autenticitat dels llibres i de les històries. Per què és tan important?

 Interior de la Nena dels llibres 2Oliver: Aquest llibre és un acte de lloança. Va ser l’oportunitat per a que dos creadors de llibres fem un homenatge a la història de la literatura en general. El nostre treball es basa en els llibres que han llegit els nens i els adolescents de totes les èpoques. Vam voler retre un homenatge a aquestes històries que ens van impactar i ens van influir.

Sam: Tant Oliver com jo volem que aquest llibre siga un homenatge als creadors del passat, però al mateix temps (esperem) inspirar noves generacions del futur. Volem que aquest llibre esdevinga una invitació a la gent a trobar la seva pròpia veu i la seva pròpia història.

 

Quins tipus de reaccions espereu que aquest llibre provoque? No només en els nens, també en els adults que el poden compartir amb els joves lectors o el poden comprar per a ells mateixos.


OliverJeFfers_SamWinstonOliver:
Vam imaginar els protagonistes de la nostra història per jugar  dos papers molt diferents. Per una banda es troba la nena dels llibres, que coneix els secrets de la literatura i la imaginació. El segon protagonista és un nen que necessita que li mostrin el camí. Aquest nen pot representar  als lectors tímids que encara no han estat mossegats per l’insecte de la literatura. M’agrada imaginar que els adults que llegeixen aquest llibre als nens poden assumir el paper de la nena dels llibres, guiant als joves lectors en aquest món de llibres i d’històries.

Sam: Llegir és una experiència visceral i molt sensitiva i que desperta la imaginació, aquesta combinació és fonamental per fomentar la passió per aprendre i per la creativitat. La nostra “Era de la informació” també ha resultat ser l’era de la distracció infinita, i sens dubte, els llibres han de ser una eina contemporània amb la qual podem posar remei a aquesta situació.

La nena dels llibres d’Oliver Jeffers i Sam Winston serà publicada per Andana Editorial en octubre de 2016.

 

Aquest text és un extracte de l’entrevista que va ser publicada a The Guardian. Aqúí podeu trobar la versió original. https://www.theguardian.com/childrens-books-site/2016/mar/30/oliver-jefferss-a-child-of-books-cover-reveal-and-interview

Posted on

Un àlbum singular sobre les amistats imaginàries

Tenir un amic imaginari és un tema clàssic en la infància de molts nens i nenes. L’existència d’aquests misteriosos “amics” que apareixen (i desapareixen) un bon dia a la “realitat” dels més petits és sens dubte un dels grans misteris que ens queden per resoldre. Com apareixen? Per què? Quan se’n van? Per què els oblidem tan fàcilment? Tots aquests dubtes que volen per l’aire tenen ara la seva resposta.

Cobert Fred, l'amic imaginariPer resoldre aquests “misteris” tan importants cal comptar amb grans especialistes. I per aquest motiu ha sigut necessari reunir dos dels grans noms de la literatura infantil. L’escriptor Eoin Colfer i l’il·lustrador Oliver Jeffers han treballat plegats per donar resposta a aquests dubtes, i han creat el llibre Fred, l’amic imaginari, un àlbum il·lustrat magnífic que aborda el tema de l’amistat, des d’un punt de vista especial.

 

 

El protagonista d’aquest llibre és Fred, un amic imaginari. Un bon dia amb una mica d’electricitat, o de sort, o fins i tot de màgia, pot aparèixer en la nostra vida un amic imaginari com Fred. I així li passa a Sam, el nen “real” d’aquesta història. Entre ells es forjarà una amistat molt singular, ja que comparteixen aficions, gustos i projectes tan importants com dibuixar els seus propis còmics.

Captura de pantalla 2016-06-24 a les 12.02.34
Tot sembla perfecte. Però, tal com ja sap Fred, sempre hi ha un problema per a l’amic imaginari: Que aparegui un nou amic real que provoqui la seva desaparició. Ell ho sap, i quan mirem aquesta situació des de l’original perspectiva que ens ofereixen els ulls de Fred podem entendre’l molt millor, i així també entendrem els mecanismes de l’amistat.

La nova amiga real que apareix a la vida de Sam, es diu Sammi. I encaixa a la perfecció amb Sam, als dos els agrada el mateix. És llavors quan Fred intueix la tragèdia: Arriba el moment en què l’amic imaginari s’esvaeix. Però just en aquest moment, la història ens presenta un gir inesperat que ens portarà a tenir una nova visió sobre el concepte de l’amistat.

 

Eoin Colfer
Eoin Colfer

El treball en col·laboració d’aquests dos grans creadors irlandesos resulta espectacular. El text de Colfer ens convida a veure la realitat des d’un nou punt de vista, des dels ulls de l’amic imaginari. La història destil·la la il·lusió de la infància, l’emoció que suposa compartir nous descobriments, i moltes escenes que porten el lector a valorar la importància de l’amistat, especialment d’aquelles amistats de la nostra infància que estan plenes de confiança i d’innocència. Però també hi ha espai per aprendre que pot arribar la tristesa, la malenconia o l’enuig quan arriben els canvis i les decepcions. A la vida no sempre és tot perfecte, i cal estar preparat per avançar i trobar el nostre lloc.

 

 

Oliver Jeffers
Oliver Jeffers

Les il·lustracions de Jeffers han sabut fusionar-se a la perfecció amb el text, i com era d’esperar, aporten el seu univers particular a aquesta història (us convide a trobar a un dels personatges de Això era un alfabet, que apareix subtilment en una de les escenes del llibre). El disseny dels personatges és extraordinari, amb traços simples i línies en negre que aconsegueixen transmetre sensacions. Així mateix, podem trobar en els detalls el singular humor i ironia que caracteritza l’estil Jeffers. Mereix especial menció l’original forma de plasmar a Fred. Si Colfer ha aconseguit crear una història singular portant el punt de vista del narrador als ulls de l’amic imaginari, Jeffers no s’ha quedat enrere. L’il·lustrador ha creat a Fred a força de petits punts (com píxels) que es concentren o s’expandeixen en funció de la seva presència en la vida real. Un recurs genial i original que només podia crear una ment tan privilegiada com la d’Oliver Jeffers.

Fred interior
El tema dels amics imaginaris el podem trobar en alguns llibres infantils, però amb l’àlbum Fred, l’amic imaginari ens arriba una proposta plena d’originalitat i creativitat, que ens proposa una nova perspectiva de les amistats, tant per als petits lectors, com per als adults.

 

Posted on

Grans amics, un llibre del creador de La balena

Quan arriba l’estiu i és un bon moment per viure grans aventures. I un dels elements necessaris de les bones aventures és tenir grans amics al teu costat.

 

Per aiPortada Grans amicsxò ens va agradar l’àlbum il·lustrat Grans amics, que hem editat en Andana editorial. El moment en què es forgen les amistats és un dels episodis més importants de les nostres vides, i això és el que ens explica aquest àlbum. Grans amics ens narra la història de Bir i Eti, dos nens que són grans amics. Junts juguen a l’aire lliure en grans caixes de cartró. De vegades són reis, altres soldats i també astronautes. Altres vegades són pirates que naveguen pels mars i pel cel. Però sempre, sempre, són grans amics. De sobte, un dia arriba un nou noi que vol unir-se a ells. Poden dos grans amics convertir-se en tres?

L’il·lustrador d’aquest llibre és Benji Davies, l’autor d’altres grans èxits d’àlbums il·lustrats com La balena i L’illa de l’avi.

 

 

Interior del llibre Grans amics, editat per Andana Editorial. Il·lustrat per Benji Davies.

13 Juegos con Cajas de Carton 08

 

 

M’agraden molt els temes que es tracten en aquest llibre: la sensibilitat, l’amistat i l’acceptació. Llegint aquest àlbum il·lustrat al costat dels més petits de la casa podem compartir i entendre els sentiments dels protagonistes (la gelosia, la solitud …) i també les nostres pròpies emocions.

 

 

InteriorGrandesAmigos

A més, vull destacar una de les activitats que apareixen en aquest llibre i que m’ha recordat a la meua infància: Jugar amb caixes! Qui no ha jugat amb caixes de cartró quan era petit? Tota una invitació a despertar la imaginació i la creativitat. Quina gran proposta d’activitat per realitzar amb menuts i grans!

 

 

 

Posted on

Les Universitats trien El ciutadà perfecte com la millor novel·la juvenil

El llibre El ciutadà perfecte ha guanyat el Premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia de les Universitats de València, Castelló i Alacant.

El Jurat va destacar la qualitat i l’ambició de la novel·la de Raquel Ricart i l’eficàcia a l’hora de bastir una distopia situada en el 3014 a partir de la qual l’autora planteja uns interrogants del tot pertinents i suggeridors sobre el nostre present, com ara la maternitat, l’absència d’emocions, etc. Una reflexió, al capdavall, sobre el que som i el que ens fa ésser humans.

El ciutadà perfecte, Premi de la CríticaL’autora, a parer del jurat, ha sabut ajustar l’estil als diferents moments de la història, amb continus salts temporals, i trobar el punts de vista adients per a construir el relat. Així, alterna una narració en tercera persona que se situa en una aparent objectivitat amb la veu d’altres tres protagonistes en forma de gravació oral i d’escriptura cal·ligràfica en forma de diari personal que funcionen com a contrapunt a partir del qual anar descobrir l’altra realitat, que s’amaga sota la perfecta organització a Continent. És, doncs, una novel·la exigent, intensa i molt ben narrada, que pot connectar amb el públic juvenil, i també adult.

A més, el Jurat també va fer especial menció de l’acurada edició amb què es presenta la narració, amb il·lustracions i tipografies diverses que enriqueixen la lectura de l’obra. Un treball minuciós i amatent de l’editorial Andana.

L’acte de lliurament va tindré lloc a la Universitat Jaume I de Castelló, on van recollir el premi Raquel Ricard, autora del llibre i  Ricard Peris, editor d’Andana Editorial.

Recollint el llibre El ciutadà perfecte